Stworzenie założeń Polskiego Systemu Certyfikacji Lokali Gastronomicznych

Celem realizacji zadania jest stworzenie założeń polskiego systemu certyfikacji lokali gastronomicznych, o zasięgu ogólnopolskim oraz przeprowadzenie wzorcowej certyfikacji dla 320 lokali gastronomicznych, w terminie 01.05.2025-31.12.2025 r.

Na rynku działa ok. 90 000 lokali gastronomicznych, których nazewnictwo często nie odpowiada faktycznie oferowanym usługom. Wzorując się na klasyfikacji stosowanej w branży hotelarskiej, potrzebne jest stworzenie powszechnego systemu certyfikacji polskiej gastronomii, dostosowanego do krajowych realiów i jasno określającego standardy dla każdego segmentu rynku. Obecnie wszystkie rodzaje działalności gastronomicznej są objęte jedną kategorią PKD, co utrudnia konsumentom świadomy wybór. Wprowadzenie jasnych kryteriów klasyfikacji podniesie jakość usług i zwiększy przejrzystość oferty dostępnej na rynku.

Odbiorcami zadania będą przedstawiciele branży HORECA, czyli sektora hotelarsko-gastronomicznego prowadzący działalność restauracyjną na terytorium Polski.

Realizacja zadania będzie obejmować:
1. Konsultacje z przedstawicielami branży gastronomicznej
2. Stworzenie założeń polskiej certyfikacji lokali gastronomicznych (opracowanie merytoryczne
oraz podział segmentacji lokali gastronomicznych)
3. Przeprowadzenie wzorcowej certyfikacji w oparciu o stworzoną segmentację na podstawie
wzorcowej bazy lokali gastronomicznych
4. Stworzenie strony internetowej i promocja w social mediach